Gebruiksvoorschriften & Onderhoud

Hier kunt u de gebruiksvoorschriften en onderhoudtips vinden voor alle materialen die we aanbieden :

Graniet Quartzcomposiet Marmer & Kalksteen Blauwe Hardsteen Keramiek

Graniet

Graniet is, ongeacht de uitvoering, altijd enigszins poreus.
Om te voorkomen dat vuil en vocht in het materiaal kunnen trekken dient het werkblad geïmpregneerd te worden. Een graniet werkblad wordt vanuit de fabriek reeds geïmpregneerd geleverd.
Periodiek dient de beschermlaag te worden vernieuwd.

Gezoete en gebrande(Anciento) werkbladen hebben meer onderhoud nodig omdat deze bladen een opener structuur hebben dan een gepolijst blad.
Daarom raden we voor deze afwerkingen aan om het werkblad volledig te verzadigen zodat het werkblad geen vuil meer opneemt.


Dagelijks onderhoud

Let op !
Quartzcomposiet

Gezien de dichtheid van het materiaal (niet poreus) krijgen bacteriën en schimmels geen kans.

Dagelijks onderhoud

Poli (Glazend oppervlak) :
Reinigen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (bijvoorbeeld afwasmiddel).
Wij raden ook aan om regelmatig met HMK P305 van Moeller Stone Care te onderhouden.

Verzoet/Velvet (Mat oppervlak) :
Reinigen met een sanitair of glas reiniger zodat het oppervlak vrij blijft van zeepresten. (Zeep resten zorgen voor een vlekgevoelige laag)
Wij raden volgend product aan : Lithofin Sanitairreiniger

Indien een iets intensievere schoonmaakbeurt vereist is, wordt een sopje van warm water en CIF CREAM (wit neutraal) aangeraden.
Geen gewoon huishoudschuurmiddel en zeker geen product op basis van bleekmiddel. Maak het blad schoon met een schone doek en spoel na met voldoende proper warm water.

Hardnekkige vlekken worden meestal verwijderd door CIF CREAM onverdund op een zachte spons aan te brengen. Flink vegen op de vlek en naspoelen met voldoende proper warm water.

Gemorste dranken en/of voedsel dienen zo snel mogelijk opgeruimd te worden! Vooral koffie en thee zijn vanwege hun agressieve eigenschappen moeilijker verwijderbaar na opdroging.

Materialen die na opdrogen hard worden (zoals kauwgom, mosterd, vet,…) dienen eerst weg geschraapt te worden met behulp van een stompe kunststof schraper. Daarna schoonmaken met een oplossing van huishoudazijn en water (volg steeds de aanwijzingen van de fabrikant). Hierna spoelen met proper water.

Let op !
Marmer & Kalksteen

Marmer en andere kalkstenen bevatten een hoge concentratie kalk. Dit betekent dat deze steensoorten niet zuurbestendig zijn, contact met een zuur zal een permanente beschadiging van de steen veroorzaken.
Om te voorkomen dat vuil en vocht in het materiaal kunnen trekken dient het werkblad geïmpregneerd te worden. Een marmeren werkblad wordt vanuit de fabriek reeds geïmpregneerd geleverd.
Periodiek dient de beschermlaag te worden vernieuwd.

Dagelijks onderhoud
Voor het dagelijks onderhoud is afnemen met een vochtige doek, met eventueel een zacht (pH neutraal) wasmiddel, voldoende.

Let op !
Blauwe hardsteen

Blauwe hardsteen is een kalksteen, dit betekent dat deze steensoort niet zuurbestendig is, contact met een zuur zal een permanente beschadiging van de steen veroorzaken.
Om te voorkomen dat vuil en vocht in het materiaal kunnen trekken dient het werkblad behandeld te worden. Wij raden aan om het werkblad te behandelen met keukenolie (vb. slaolie) om de steen te verzadigen. (insmeren en vervolgens droogwrijven met een doek)

Dagelijks onderhoudLet op !
Keramiek

Keramiek is niet poreus. Dit betekent dat vuil of vloeistoffen bijna niet kunnen indringen in de steen.
Dagelijks reinigen kan gebeuren met warm water waaraan eventueel een reinigingsmiddel is toegevoegd (Vermijd producten die Waterstoffluoride bevatten). Spoel met warm water en droog af met een doek.
Hoe sneller bij morsen de vloeistof wordt weggenomen, hoe eenvoudiger een vlek kan worden verwijderd.
Keramiek is bestand tegen hoge temperaturen, een hete pan of pot op het werkblad plaatsen is dan ook geen probleem.

Let op !Terug